Ethiopia Guji Anasora - recenzia

18. marca 2024

Recenzia a skúsenosti nášho baristu Martina 🙂

Ethiopia je káva spracovaná suchou metódou sušenia na slnku. Vyznačuje sa svojou komplexnou a plnou chuťou s tónmi tropického ovocia a čokolády.

"Táto káva ma zaujala, pretože Ethiopiu, ktorú sme mali naposledy z tejto oblasti, bola plná fantastických chutí. Poďme sa spolu pozrieť, či aj táto káva naplní moje očakávania. 😊 Pri mojom teste som použil balenú vodu z Kauflandu RB-1 kvôli nízkemu obsahu rozpustných látok."

Cupping:   12g namletej kávy, 92°C teplota vody Suchá aróma namletej kávy pôsobila výrazne kakaovo a v pozadí bolo jemne cítiť ovocie. Mokrá aróma pripomína príchuť „PRALINE“, v aróme sa začínajú objavovať tóny bobuľového ovocia. Chuť: Prvý dúšok kávy je veľmi príjemný, v chuti cítiť plnú chuť vysokopercentného kakaa. V druhom dúšku po 15 minútach od zaliatia, dominuje kakaová chuť, ale ako káva chladne, v závere pocítiť bobuľové ovocie. 20 minút od zaliatia kávy je chuť stále plná kakaa, ale veľmi príijemná a ľahká.

AEROPRESS – 11gramov namletej kávy , 92°C teplota vody a pomer 1:15 Pri Aeropresse som bol trocha skeptický, bude to veľmi zaujímavý pokus, keďže ide o stredne praženú kávu vhodnejšiu na epsresso, ale človek nikdy nevie. 😊

Použijeme inverznú metódu prípravy so systémom 30s + 30s + 30s + 30s

Do Aeropresu som nasypal kávu, zalial vodou a vykonal tzv. blooming (aktivujeme chute kávy a káva nám začína uvoľňovať CO2). Blooming trval prvých 30s. Potom som dolial vodu na požadované množstvo - toto mi trvalo ďalších 30s. Pri našom pomere 1:15 to nám to vychádza na 165g vody. Následne som počkal ďalších 30s, počas ktorého som si nasadil sitko s prepláchnutým papierovým filtrom. Posledných 30s som sa snažil pri rovnakom tlaku pretláčať kávu do dekantéra. Aróma pripravenej kávy mi pripomína bobuľové ovocie, maliny a čučoriedky. V chuti je cítiť veľmi zaujímavé tóny broskýň a marhúľ. Ako káva chladne, začínajú sa viac ukazovať jej charakteristické chute kakaa.

Espresso – 16,5 gramov namletej kávy, čas extrakcie 23 sekúnd, výsledný nápoj 37,2 gramu

Káva ma stredne výraznú chuť, plnú horkej čokolády a v závere jemne cítime bobuľové ovocie.

Záver: Mne osobne veľmi chutil Aeropres hneď po príprave, tá ovocná chuť ma prekvapila a ešte stále ju mám na jazyku. Musím však priznať, že doubleshot z tejto kávy ma očaril oveľa viac....plná chuť horkej čokolády s príjemnou jemnou ovocnosťou v závere je niečo čo by si mal dopriať každý človek milujúci kávu.

Ak Vás táto káva zaujala, objednať si ju môžete TU 🙂

Prečítajte si tiež

Bezkofeínové TRIO

Čítať viac

HELP - káva , ktorá pomáha

Čítať viac

Odber noviniek

crosschevron-down